L’ inconnu du lac (Stranger by the Lake)

2014 – Hartje zomer, een idyllisch meer. Franck wordt verliefd op Michel, een mooie man die echter ook gevaarlijk is. Franck is zich van het gevaar bewust, maar kan het desondanks niet laten om steeds meer toe te geven aan de fatale aantrekkingskracht. Sensueel en spannend.

L’inconnu du lac was de sensatie van het Un Certain Regard-programma van Cannes 2013. En terecht. Alain Guiraudie koppelt Hitchcock-achtige suspense aan de broeierigheid van de homo-sm-thriller Cruising en de zinnelijkheid van Swimming Pool. De vorm is repetitief-hypnotiserend; ieder van de tien dagen van het verhaal wordt ingeleid met hetzelfde shot van de parkeerplaats. Het voor Guiraudie typerende rurale sausje en de omineuze soundscape maken het helemaal af.

Plaats van handeling is een strandje dat gefrequenteerd wordt door homo’s op zoek naar anonieme seks. De knappe Franck loopt daar de oudere Henri tegen het lijf, maar wordt halsoverkop verliefd op Michel – een Tom Selleck-lookalike maar dan veel gevaarlijker. Michel blijkt namelijk een moordenaar te zijn. Terwijl Henri uit is op ontmaskering, neemt Franck hem in bescherming tegenover de politie. De combinatie van liefde, behoorlijk direct in beeld gebrachte lust en doodsdrift kan niet anders dan een fataal einde hebben.L’ inconnu du lac (Stranger by the Lake) trailer: