Edge of Seventeen

1998 – Het is halverwege de jaren tachtig. Eric heeft een vakantiebaantje in het plaatselijke attractiepark. Samen met klasgenoot Maggie en enkele andere studenten verdient hij geld in het restaurant. Rod werkt er ook. Ze zijn verschillend, Rod en Eric. Rod, houdt van Madonna en heeft een vriendje (Vraag: heb je een vriendin? Antwoord: Ja, haar naam is Danny). Eric luistert liever naar The Eurithmics en is hetero. Zegt ie… Maggie is zijn beste vriendin, en tegelijk vriendinnetje. Maar weet Eric zijn heteromasker op te houden met Rod in de buurt?

Langzaamaan wordt duidelijk wat Eric eigenlijk al weet: hij houdt meer van jongens. Dat blijkt helemaal op het schoolfeest waar Eric danst zoals alleen een homo dat kan. Geen wonder dat hij wordt uitgescholden. Voor steun kan hij gelukkig terecht bij de lesbische uitbaatster van het attractieparkrestaurant, die ook een homobar runt. En hartsvriendin Maggy doet ontzettend haar best om te begrijpen hoe het zit met Eric’s homoseksualiteit. Maar opgroeien is moeilijk. Maggy kan het niet aan, en ook Eric’s leven staat op zijn kop. Mooie uitspraak van hem is: “Ik dacht dat het allemaal makkelijker zou worden als ik uit de kast kwam”.

Opgroeien is moeilijk, vooral als je de schijn wilt ophouden voor iedereen om je heen, inclusief je dierbaren. Eric maakt er een puinhoop van. Het komt goed (natuurlijk), maar wel door in korte tijd veel te leren. Al met al is Edge of Seventeen een prachtige coming-out film.


Edge of Seventeen trailer: