Boys don’t cry

boysdontcry1999 – De geschiedenis van Teena Brandon, een jong meisje dat zich onder de naam Brandon Teena voordeed als jongen en in 1993 in Nebraska werd verkracht en vermoord door ‘vrienden’ die haar ware identiteit hadden ontdekt, was eerder aanleiding voor de documentaire The Brandon Teena story.

Onder leiding van beginnend regisseuse Peirce bereikte dit tragische verhaal een groter publiek dankzij deze gedramatiseerde versie met een fraaie hoofdrol van Swank. De atletische voormalige televisieactrice leefde ter voorbereiding wekenlang in travestie en wist moeiteloos talloze filmkijkers te misleiden. Zij speelt Teena als een ontroerend overmoedige tiener die met afgebonden borsten en wat sokken in haar onderbroek overtuigend voor een puberende jongen kan doorgaan. Sevigny heeft een mooie bijrol als zijn naar liefde hunkerende vriendinnetje dat niet teveel wenst na te denken.

Beide jonge actrices werden genomineerd voor een Oscar en Swank mocht het beeldje – tot veler verrassing – daadwerkelijk ophalen. Dat deed ze in een nadrukkelijk vrouwelijke outfit.


Boys don’t cry trailer: