Billy Elliot

2000 – Billy is een elfjarige jongen die zonder moeder samen met zijn vader, oudere broer en oma opgroeit in een Engelse mijnwerkersstad. Het is 1984 en de mijnen worden bedreigd met sluiting. Middenin deze uitzichtloze situatie probeert Billy te kiezen voor een eigen toekomst.

Na tien minuten kun je het volgende concluderen: een jongen in een Britse achterstandswijk kan niet boksen, maar wel balletdansen – een hier niet geaccepteerde uitingsvorm voor mannen. En je weet: jongen wordt verboden om te dansen, zet toch door, krijgt uiteindelijk succes en met een beetje geluk ook een betere relatie met zijn omgeving.

Billy Elliot volgt inderdaad een bekende formule, maar zodanig sympathiek en met zulke opmerkelijke intermezzo’s, dat je regisseur Daldry en scenarist Hall graag schouderkloppend innovatief wil noemen. Soms zeggen de makers met een enkele scène meer dan andere filmers in anderhalf uur. Zoals deze: Debbie strijkt, al babbelend met Billy, met een stok langs de stenen van een muur en als die overgaat in de schilden van een cordon M.E.’ers kijken de kinderen niet eens op. De M.E.’ers staan voor de uiterst gespannen situatie in de arme wijk, waar de mijners staken en in opstand zijn.


Billy Elliot trailer: